Kritično i selektivno

Počeo bih ovaj blog iznoseći neke za mene važne činjenice koje će možda u budućnosti pomoći u izbjegavanju mogućih polemika, kojih izgleda u ovim “vodama” nikada nije dosta.

Ponekad ću pisati o temama koje su, iz više razloga, nepristupačne preko “službenih” medija. Naravno, Internet omogućava da svaka informacija, pa i ona najbizarnija, ipak dobije svoje mjesto. Problem je u tome što je vrlo jednostavno doći do, manje više, bilo kakve “istine” kao i do potpuno oprečne. S jedne strane imamo na Internetu ogromnu količinu neprovjerenih informacija a s druge strane, gotovo uvijek, službene medije koji su ili u službi neke politike ili ekonomskih interesa. U najboljem slučaju njihova informacija je roba, dakle podložna manipulacijama koje rade na spektakularnosti određene vijesti, sa svim devijacijama koje to sa sobom donosi.

Uz to postoje mnoge teme koje su godinama ustrajno ismijavane tako da je gotovo nemoguće uspostaviti ozbiljan dijalog sa većinom medija. Zašto je to tako teško je reći. Pristaše takozvanih teorija zavjere reći će da je sve to smišljeno da bi se određene činjenice jednostavno učinile nevjerojatnim i dakle neprikladnim “pametnim” i/ili “ozbiljnim” ljudima. Osobno sam uvjeren da je to jedan od mogućih razloga, ali ne smijemo zaboraviti da je velikoj većini ljudi, pa tako i novinarima, veoma teško prihvatiti informacije koje mogu biti duboko uznemirujuće zato što ulaze u sferu onoga što ne možemo pojmiti i dakle klasificirati. Čak i ako nije tako postoji druga zapreka. Naime ljudsko biće ima urođenu sposobnost analize podataka tako da ih prihvaća ili odbija prema tome da li su u sukobu sa dominantnim mišljenjem grupe kojoj pripada. Znači možemo slobodno zaključiti da razlog prihvaćanja ili odbijanja određene informacije nije toliko vjerodostojnost koliko drugi elementi koji ulaze duboko u domene psihologije i sociologije.

Dakle rješenje je u onim divnim ljudima koji su toliko otvoreni da mogu prihvatiti i proučavati i najčudnije pojave? Nažalost nije baš tako 🙂 . Dobar dio osoba, koje se bave misterijama, duhovnošću, zavjerama i sličnim graničnim temama, duboko preziru svakodnevni život i sve što on sa sobom nosi. Zbog toga oni često pronalaze utočište u svojim istraživanjima i u zaključcima koji će opravdati bijeg od stvarnosti. Koliko smo puta čuli da samo što se nije pojavio X-Planet, da je invazija vanzemaljaca na pomolu, da je novi mesija na putu, da će nova kataklizma potpuno promijeniti način života na Zemlji, da će Sunce podići nivo vibracija i da će ljudski rod ući u novu prekrasnu Eru itd. itd.? Sve to je u stvari samo izbjegavanje osobne odgovornosti i ništa drugo. Iz takvih izvora će biti teško nešto naučiti ili dobiti kvalitetnu informaciju.

Ono što nam ostaje je mukotrpna selekcija izvora vijesti, po mogućnosti uspostavljajući osobne kontakte, i kritičan pristup ne zaboravljajući nikada da je jedna od najvećih spoznaja upravo ona da ne znamo.

To je moj pristup koji teži prije svega istini, izbjegavajući zamke ega, i korektnom izvještavanju bez nepotrebnog uljepšavanja i uveličavanja. U tome će mi od velike pomoći biti i vaše sugestije, kritike, savjeti i prijedlozi za što bolji i zanimljiviji sadržaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


%d blogeri kao ovaj: