Nakon 5 godina opet na mom blogu

Pošto oduvijek imam potrebu pisati o događajima u svijetu u kojem živim, nakon što sam ovaj put konačno ugasio moj Facebook profil, vraćam se tamo odakle sam i krenuo. S pojavom društvenih mreža pokazalo se da velika većina ljudi ima potrebu dijeliti mišljenja, fotografije, videa i sve što poželi. Te mreže su pružile nekada nezamislive mogućnosti komunikacije i povezivanja ali su dovele do nekih pojava koje se pokazuju ne samo nepoželjnima nego čak i opasnima. Upravo je to razlog zašto sam odlučio ne biti više dijelom mehanizma tehnoloških kompanija kojeg prezirem.

Ali pokušati ću ukratko objasniti o čemu se točno radi.

Kada su se pojavili Google, Facebook, Twitter i ostale mreže, njihov poduzetnički model je bio izuzetno mudar i nudio je prednosti za svakoga. Korisnik je dobio prostor (cloud) na njihovim serverima, besplatan e-mail, mape, mogućnost komunikacije i još cijeli niz potpuno besplatnih servisa. Zauzvrat samo dali pristup našim potrošačkim navikama, pretragama na tražilici, poziciji našeg mobitela itd. Tako su te kompanije mogle ponuditi svojim oglašivačima mogućnost selektivnog oglašivanja, već prema našim navikama i potrebama. To je bila fer razmjena i svatko je profitirao na svoj način.

Međutim, u jednom trenutku te velike tehnološke kompanije su počele zloupotrebljavati moć koju su dobile kroz godine navikavanja korisnika na njihove besplatne servise. To se pokazalo prvi put u vrlo izraženom obliku za vrijeme Covid krize a sada se nastavlja s ratom u Ukrajini. Naime, tehnološkim gigantima više nije dovoljno raspolagati s cijelim nizom podataka o našem životu i navikama, one sada ulaze u prostor sloboda koje je do sada bile regulirane isključivo Ustavima i zakonima država. Tako će oni početi određivati ne samo što možemo i trebamo čitati nego i cenzurirati naše stavove, u slučaju da nisu u skladu sa „službenim” narativom. Zbog toga možemo reći da su preuzele ulogu svjetskih medijskih policajaca i cenzora otvarajući vrata nekoj novoj mogućoj diktaturi koja će imati na raspolaganju jeziv instrument kontrole i manipulacije.

Upravo zbog toga, potpuno svjestan da neću ništa promijeniti, ne želim hraniti te platforme vlastitim sadržajima. Korak po korak ću izlaziti iz komfora servisa koji puno pružaju ali sada žele previše zauzvrat.

1984. godina je ostala iza nas ali čini se da je Orwell promašio za svega nekoliko desetljeća.

One thought on “Nakon 5 godina opet na mom blogu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


%d blogeri kao ovaj: