Po Luki: “U 24 sata se ne može promijeniti ništa” (ali u 20 godina se može uništiti sve)

Priznajem da mi nije bila namjera, niti u snu, dotaknuti političke teme. Možete i sami vidjeti kako sam počeo i o čemu sam pisao ali, ipak, naša svakodnevnica je takva da sve više sliči na neke vanzemaljske scenarije i to najgore vrste. Vanzemaljci protiv vanpametnjakovića. Sada kada se zahuktava predizborna kampanja dolazi to potpune degeneracije i riskiramo da neki “biseri” ostanu “skriveni” pa jednostavno ne mogu odoljeti. Oprostite mi!

Inspiracija, ili još bolje detonator, mi je bio članak u Jutarnjem.hr koji prenosi dijelove razgovora koji je gospodin Bebić imao u TV emisiji “Nedjeljom u dva”.

Kaže šjor Luka da paranoja od crvenih dolazi od straha da se ne ponovi scenarij iz 2000. godine kada je došlo do “revanšizma”. Udarili crveni na crvene pa došlo do raspada sistema, srušili jednog bivšeg, ili manje bivšeg, komunistu pa došao drugi. To je naš scenarij, oni dosljedni i vrijedni već su odavno uništeni revanšizmom Crvenih&Crvenih u razdoblju od 1971. godine pa do danas. U zadnje vrijeme mogli bi se definirati i kao Crveni&Crkveni. Mijenjali su se egzekutori i donekle metode ali cilj je postignut. Pretpostavljam da upravo zbog toga gospodin Bebić besramno ostaje prijatelj gospodina Sanadera čak i u slučaju osude jer, kaže, “prijatelji su oni koji imaju razumijevanja kada si u teškim okolnostima”. Ja bih se samo upitao da li šjor Luka shvaća koliko je ovaj narod u teškim okolnostima? Da li bi on mogao imati malo razumijevanja i za hrvatski narod, pošto ga, onako usput, upravo taj narod plaća, a u opisu posla bi trebalo biti barem razumijevanja? Pa, idemo dalje, po tom istom opisu posla bi trebao, možda, imati malo manje razumijevanja za neke likove koji su, očigledno, jedna od osuda koju je ova jadna zemlja pretrpila. Ako ništa drugo onda da barem opravda visoku plaću i visoke privilegije koje prima od naroda, koji je zbilja u vrlo teškim okolnostima.

Šjor Luka ne ostaje na ovom, njemu je, kaže, bilo lijepo i u Jugoslaviji gdje je bio nositelj visokih političkih funkcija. Pa naravno da vam je bilo lijepo gospodine Bebić, ne bi se sigurno gurali tamo gdje vam je ružno. Vidimo to i prema tome da ste uspješno promijenili zastavu u pravom trenutku, kao i gomila sličnih, vodeći nas prema katastrofi koja će, po svemu sudeći, premašiti i onu jugoslavensku.

Ali, dopustite mi, meni nije bilo lijepo šjor Luka, isto kao što mi ni sada nije lijepo. Nije mi lijepo kada vidim kako ljudi žive, kako je zemlja sustavno uništena i opljačkana, kako je vodite ponovo prema jednoj asocijaciji država koja će nas do kraja uništiti. Nije mi lijepo znati da su te iste države, tek nedavno, okretale glave od Vukovara i Dubrovnika. Nije mi lijepo znati da smo u vojnoj asocijaciji koje nije bilo kada nam je trebala, a da i ne ulazimo u legitimnost njenih akcija po svijetu. Nije mi lijepo kada se, zahvaljujući lokalnoj i državnoj politici, opet osjećam strancem u zemlji iz koje sam ponikao i iz koje sam otišao jer mi NIJE BILO NIMALO LIJEPO!

thumb_bebic

Danas su “crveni” napunili crkve, isti oni kojima nisam odgovarao zato što sam pjevao u zboru dubrovačke Katedrale i svirao u Dominikanaca. Nekad smo se tresli od straha iza fra Ivana kada je udarao po arogantnim svemoćnicima, koji su kasnije prešli u prve klupe tog istog hrama, a Crkva ih je zamijenila arogancijom i svemoćnošću. I, naravno, opet sam otpadnik. Valjda je samo neuronska sinapsa ono što povezuje buntovnike protiv arogancije sistema, ma kako se on zvao.

Na kraju, po Luki, ne bi bila tragedija niti kada bi za premijera došla jedna potpuno nekompetentna osoba. Naravno da ne bi, pa kako bi inače podnosili gospodina Sanadera i gospođu Kosor. Vi ste šjor Luka, čini se, navikli ne nekompetentne osobe. Već u Jugoslaviji su moćnici birali samo gluplje od sebe, tako da ih niti slučajno ne bi skinuli iz fotelje. Na koncu, možda je upravo HDZ najveći rasadnik nekompetentnih na ovim prostorima, ma koliko se SDP i drugi trudili da ga dostignu.

Ipak, možemo odahnuti, u slučaju da dođe na “vlast” i nekompetentna osoba, kaže gospodin Bebić, to će HDZ ispraviti. Sad mi je lakše, iako, po Luki, Hrvatsku se ne može promijeniti u 24 sata. To je točno, trebalo vam je 20 godina da je uništite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


%d blogeri kao ovaj: